Brexit och mackorna

I går hittade jag en oväntad artikel i Guardian, en lång berättelse om den plastförpackade trekantiga sandwichens moderna historia. Jag älskar såna artiklar. Hade ingen aning att fenomenet var så stort och så nytt. Att lägga ihop trekantsmackor sysselsätter nu fler britter än vad landets jordbruk gör. Men mest förvånande var hur nytt fenoemenet är Marks & Spencer uppfann den färdiga sandwichen 1980. En medarbetare, som nu är guru i den enorma sandwichindustrin, hade läst en artikel om att allt fler i NY bodde i lägenheter utan kök. Det blev startpunkten för en idé om den färdiga sandwichen som sedan revolutionerat britternas lunchvanor. Det är en otrolig artikel, en inblick i det moderna industrisamhällets båda parter: producenterna och konsumenterna. Jag hittar den inte på Guardians hemsida, men finns att läsa här.

Men sandwichbranschen hotas nu av Brexit. 75 procent av alla anställda i denna jätteindustri, som började som ett amatöristiskt långskott, är migranter. Infödda britter vägrar arbeta i den sanitetsfixerade löpandebandstillverkningen. Vad händer när arbetskraften sinar efter 2019? Branschen är panikslagen och har börjat utveckla en total mekanisering av hur sandwicharna får smör, majonäs, kyckling, sallad och annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.