Bara sabotage kan rädda Akademien

Jag ser att Sara Stridsberg tror att Danius kan göra come back. Formellt har hon nog rätt. Akademien var inte beslutsmässig, för få närvarande, för att kunna sparka Danius som sekreterare. Men jag tror ändå Stridsberg bedrar sig. Det korrekta spelet är förlorat.

När trion Espmark, Östergren, Englund lämnade Akademien för en dryg vecka sedan skrev jag att Akademien därmed upphörde att existera och förvandlats till en tvivelaktig förening med kungligt beskydd och mycket pengar på banken. Allt som sedan hänt har bekräftat det.

Jag tror bara det finns ett sätt att rädda Akademien och det är att även Stridsberg, Wästberg och Svenbro i en räddande sabotagehandling lämnar den. Då är bara de åtta intrigerande tennsoldaterna kvar, bara den ena falangen, och det är så totalt oacceptabelt att alltsammans kommer störta samman över dem, även de till sist tvingas avgå. Sedan kan man börja om från början med nya medlemmar och ordningar. Det innebär inget nobelpris 2018. För några dagar sedan var något sådant fullständigt otänkbart. Men nu är det säkert det bästa som kan hända och den enda rimliga lösningen.

Mer oväntade saker har ju trots allt hänt. 1989 föll Berlinmuren. 2018 föll Svenska Akademien.

Så snälla ni: avgå nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.