Viktigaste mellanårsvalet ever

Det är inte bara i Sverige det är val i höst. USA har ett mellanårsval som är exceptionellt viktigt. Kan Demokraterna återta Kongressen? Bevisa att det finns en backlash mot Trump? Nu är det upp till bevis. Som vanligt stiger mitt gamla intresse för amerikansk politik när valen närmar sig. I dagens NY Times har Nate Cohn en analys av opinionsläget 99 dagar före valet. Efter 2016 sade alla att Demokraterna aldrig klarar att slå ut Republikanerna i Representanthuset. Men nu ser det fullt möjligt ut. Cohn visar hur ovanligt många distrikt blivit jämna. Det gynnar Demokraterna.

Det ryktas i USA att partiet går klart till vänster. Men jag undrar hur det är med det. Så vitt jag förstår har det gått måttligt bra för vänsterkandidaterna i primärvalen. Med undantag för den omskrivna Alexandria Ocasio-Cortez i ett av NY:s ditrikt till Reprhuset, förstås,

Men Demokraterna är sina egna värsta fiender. Dom lyckas säkert klanta till det, igen. De saknar tilltro till sina egna idéer. Eller kanske ännu värre: en ordentlig övertygelse. De är defensiva. Veliga. På så vis påminner Demokraterna i USA om Socialdemokraterna i Sverige. De verkar vara med mest för att få hänga med polarna, få tillhöra klubben och få lite ryggdunk av överordnade. De har aldrig fått slåss för sina idéer. Bara för partiet, möjligen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.