Ratfucked US

Varje decennieskifte kan man justera valdistriktens gränser i USA för att anpassa dem till befolkningsförändringar. Det låter torrt. Men har under tiotalet blivit en av de stora kontroverserna i amerikansk politik, med avgörande betydelse för valresultaten. Det för tillfället största partiet har alltid försökt dra dem så att det ska gynna deras egna positioner, s k gerrymandering. Old news. Men 2010 hade republikanerna en unik maktposition i landets delstater och med hjäkp av modern digital teknik utnyttjade man möjligheten till gerrymandering på ett sätt som aldrig tidigare skett. Det har skrivits massor om konsekvenserna. Hur gränserna ska dras har utvecklats till en jättestrid.

Ett exempel: 2012 fick demokraterna fler röster i valet till det federala representanthuset i Wisconsin än republikanerna. Men av åtta representanter i Washington DC vann republikanerna ändå fem. På samma vis kunde de vinna delstatskongressen trots färre röster. Liknande saker hände i North carolina, Ohio, Pennsylvania och andra delstater. Om jag inte minns fel fick demokraterna flest röster om man slår samman alla valdistrikt till Representanthuset 2016, men blev ändå utklassade och hamnade i klar minoritet. Demokratiskt? Inte så.

Nu har frågan vandrat den långa vägen till Högsta Domstolen som underkänt valdistrikten i Pennsylvania och Maryland (där demokraterna undantagsvis är de skyldiga) och på egen hand ritat om dem. I Arizona och Kalifornien har man bestämt att politikerna inte längre ska få rita om distrikten, utan att det ska göras av en oberoende kommission. Snart är det dags igen 2020 kan de ritas om nästa gång.

I ett av sommarens NY Review skriver Michael Tomasky om frågan: ”Ratfucked again”. Inte en artikel till, tänkte jag. Men när Tomasky skriver så läser man. Han har länge varit landets bästa politiska skribent. Det var ett bra beslut. Han ger en historisk bakgrund som jag inte kände till, ger en bra överblick äver läget och vad som händer nu. (Dessutom avslöjar han i förbigående att Obamas tidigare justitieminister Eric Holder överväger att ställa upp i presidentvalet). Det extremt viktiga mellanårsvalet närmar sig. Tomaskys artikel är en intressant uppladdning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.