Putin är en mördare

(Tal vid protestmöte utanför ryska ambassaden, 16/3 2022). Vladimir Putin är en mördare.

                Det är ingen nyhet. Eller borde inte vara det. Hans maktutövning vilar på krigsförbrytelser och krigskyrkogårdar, på människors sorg och saknad, på upprepade beslut att soldater ska döda och döda urskillningslöst.

                Vi kan hans historia: Tjetjenien, Georgien, Krim och östra Ukraina, Syrien och nu ännu en gång och i stor skala Ukraina.

                Men det kommer en dag. Den kan dröja. Men den kommer. När Vladimir Putin arresteras, ställs inför rätta för sina brott och döms till att sitta resten av sitt liv inlåst i ett påvert fängelse. Kanske i något av dem där han låst in oppositionella ryska demokrater.

                Han lever kvar i den sovjetiska kalla krigs-mentaliteten där länder kunde delas upp efter stormakternas vilja. Det var imperialismens värld. Det är den ordningen han vill återskapa.

                Det är därför han skräms av det demokratiska självbestämmandet. Det är därför han måste rasera alla uktainares självbestämmande – oavsett vilket sråk de talar, vilket folk de anser sig tillhöra eller vilken Gud de tror på.

                Vladimir Putin är ett ynkligt kräk. Han är en mördare.

                Men vi får inte bli lurade av hans galenskap. Han är invävd i en mycket större ideologisk föreställningsvärld. Kriget handlar inte om en enskild diktator, utan om en mardrömslik idévärld.

                Rysslands försök att erövra Ukraina är en konsekvens av den ryska nationalismen, den ryska imperialismen och den ryska revanschismen efter Sovjetunionens fall. Det är hela detta politiska komplex som måste besegras.  Det är inge specifikt ryska föreställningar. Vi känner igen dem från historien. De är europeiska. De representerar det europeiska mörkret: erövringarna, de etniska rensningarna, minoritetsförtrycken, folkmorden och Förintelsen.

                Men medveten om dessa idépolitiska sammanhang behöver det ändå sägas, gång på gån, att Vladimir Putin är en mördare.

                Jag tror vi alla förvånats över den enastående ukrainska försvarskampen. För bara några dagar sedan trodde jag fortfarande att den ukrainska kapitulationen, inspärrningarna och kanske avrättningarna av Zelenskij och den ukrainska regeringen, av andra politiker, jorunalister och författare bara var en tidsfråga.

                Men jag tror inte längre det.

                Något har förändrats. Jag börjar tro att Ukraina kanske kan överleva. Att det är den ryska armén som så småningom tvingas till reträtt. Jag vågra knappt säga det. Men det är inte längre en fantasifull dröm.

                För flera decennier sedan deltog jag i andra protestmöten. Mot diktaturen i Chile. För det palestinska folkets rättigheter. Då skanderade vi att Ett enat folk kan aldrig besegras. Det var naturligtvis inte sant. Men ibland har det faktiskt varit sant. Det vi nu ser kan kanske bli ett sådant ögonblick.

                När den dagen kommer ska Vladimir Putin tvingas stå till svars för alla beordrade krigsbrott, övergrepp och mord på oskyldiga.

                Krossa den ryska imperialismen.

                Leve det demokratiska självbestämmandet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.