Ska regeringen ta död på demokratins vakter?

(Expressen, 14/9 2023). För någon dag sedan kom ett larm från Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen: det ser ut som att regeringen kommer skrota alla statsbidrag till landets fredsorganisationer.

                Svenska Freds har fått statligt stöd i hundra år. Alla regeringar, oavsett politisk färg och tidsanda, har förstått att krigsmakten och vapenindustrin behöver granskas och ifrågasättas. Det kan svida. Som när Svenska Freds på 1980-talet avslöjade Bofors vapensmuggling. Eller när de kritiserat vapenexport till krigförande diktaturer som Saudiarabien. Men deras arbete har ändå betraktats som en demokratisk skyddsvall. Det vapen-industriella komplexet är ju samhällsfarligt, som en konservativ amerikansk president inskärpte under det kalla krigets höjdpunkt.

                Ska stödet ta slut nu? Mitt under ett nationalistiskt och hårt konservativt epokskifte. När militarismen slår ut beprövad säkerhetspolitisk kunskap. När experter som tillhör eller står nära krigsmakten dominerar SR:s Studios ett dag efter dag. När den som oroar sig över krigets konsekvenser plattas till som ryggradslös.

                Via Folke Bernadotteakademin fhar organisationer som ägnat sig åt nedrustning och säkerhetspolitik fått ungefär 20 miljoner i projekt- och verksamhetsstöd. Svenska Freds har fått nästa tre miljoner av dem. Men även andra organisationer som Östgruppen, Kristna fredsrörelsen, Palestinagrupperna och Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet har fått stöd. Nu kommer signaler från UD att det kan halveras eller upphöra helt.

                Det passar in i ett oroande mönster där regeringen försvagar de som ifrågasätter den. Genom att förbjuda Socialdemokraternas lotteri har de målmedvetet hindrat finansieringen av oppositionens valkampanj 2026. De har sparkat generaldirektörer på strategiskt utvalda myndigheter när de hävdat sin kunskapsbaserade integritet. De har strypt forskningsanslagen till utvecklingsfrågor. De trixar med universitetens styrelser för att slippa obekväma ledamöter. Och utbildningsministern härjar om forskare som är ”woke” – ett begrepp som tillhör de högerextremas ytterkanter där man föraktar opassande kunskap. Det ser ut som en begynnande svensk orbanisering av offentligheten.

                När Sverige beslutade om Natomedlemskap förklarade jag i en artikel i Expressen (xxx) att jag i stället gick med i Svenska Freds. Inte för att jag delade alla deras ståndpunkter. Men för att det nu behövs starka rörelser som opponerar sig mot militarismens framstötar. Det är fascinerande att se hur olika icke-våldsprofiler som tidigare beundrats plötsligt uppfattas som samhällsfarliga: Martin Luther King, Nelson Mandela, Elin Wägner, Inga Thorsson. Att fortsätta ha dem som förebilder framställs nu som potentiellt landsförräderi.

                Stödet till fredsorganisationerna tillhör det säkerhetspolitiska försvaret av det öppna samhället – av just det som Ryssland försöker utplåna i Ukraina.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.