Det är precis nu vi ska anlita judiska författare

(DN 3/11 2023, tillsammans med Grethe Rottböll). Judiska kulturevenemang ställs nu in. Orsakerna är skiftande. I en del fall hoppar judiska kulturskapare av eftersom de är rädda att utsättas för hot och hat. I andra fall är det arrangörerna som tar initiativ att ställer in på grund av den förhöjda hotbilden. Skolbesök där andra och tredje generationens förintelseöverlevare berättar sin släkts historia skjuts på framtiden. Det är en mycket sorglig situation. 

 Vår demokratiska kompass måste fungera om vi inte ska dras med ned i avgrunden.

För det är nu vi prövas. Det är nu våra ord måste bli handling. Annars är allt det vi sagt om demokrati och frihet utan värde, och det var bara för att vi inte själva var utsatta som vi så lättviktigt kunde stoltsera med dessa ord.

Det är nu vi ska anlita judiska författare. Det är nu vi ska se till att ha den säkerhet som krävs för att skolor bibliotek och andra organisationer ska kunna erbjuda möten och samtal. Att välja en lättare väg är  attinte ta ansvar, att vänta cementerar bara uppfattningar och beteenden som hotar att låta det demokratiska bygget vittra sönder. Vi som har läst om Marin Luther King, Nelson Mandela, Raoul Wallenberg och andra som rest sig för att  försvara människors rättigheter har möjligheten att visa var vi står nu.

Vi i Sveriges Författarförbund tar med avsky avstånd från Hamas massakrer på civila i Israel. Men också från regeringen Netanyahus bombningar mot civila i Gaza. Dock är vår uppgift inte att ta ställning till det pågående krigets alla aspekter och bakomliggande orsaker. Vår uppgift är att värna det fria ordet. Och när det inskränks här hemma och oskyldiga svenska medborgare skuldbeläggs måste vi reagera och agera.

 Vi kan aldrig acceptera att någon enda av Sveriges författare behöver stanna hemma på grund av hot och hat. Tillåter vi det har vi var och en bidragit till censur, till tystnad, till att bit för bit demontera den demokrati våra lagar och vårt samhällssystem bygger på. Vi har förnekat grunden för ordets värde, litteraturens mening och samtalets möjligheter.

Det krävs mod, det krävs handlingskraft och det krävs att det sker nu!

Vi uppmanar skolor och bibliotek att  bjuda in judiska författare. I den mån de behöver vårt stöd för att alls våga framträda kommer vi att vara där. Detta gäller självklart alla olika grupper i samhället som är utsatta för hot och hat.

Vi uppmanar regeringen att säkerställa det skydd och de ekonomiska medel som gör det möjligt.

Grethe Rottböll

Ordförande, Sveriges Författarförbund

Per Wirtén

Vice ordförande, Sveriges Författarförbund

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.