USA. Dag ett

DAG ETT. Donald Trump har medvind. Men inte i New York. Här väljer alla Hillary. På 37:e avenyn i Queens suger Javaid Tariq in nikotinet från en långsam cigarett för att vakna. Han kom hit för 25 år sedan för att köra gul taxi. De självorganiserade taxiförarna brukar samlas för möten efter nattskiftet, mellan ett och fyra, när staden äntligen stillnat. Den stora frågan är hur de ska slå nacksving på Uber. Nattens möte blev långt. Det är lönlöst, säger de som vet. De sade samma sak när förarna började organisera sig för 20 år sedan — det går inte. Men nu är de stadens starkaste ”alternative union”, en facklig rörelse utan fackliga rättigheter. De har återuppfunnit hur man förenar sig. Det är som på 1910-talet, igen. Alla är invandrade. Alla talar olika språk. Men deras nya hudfärg är en gul taxibil i en hård stad. På hans skrivbord växer medlemsregistret. Tunnelbanans linje N bullrar fram högt över avenyn. alla fönster skallrar. Deras samlingslokal är som ett stort garage på tredje våningen. Där görs politik under sena kvällar. Valet pågår någon annanstans.

Per Wirtén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.