Samtalets mästare

Bara några timmar innan jag fick nyheten om Zygmunt Baumans död hade jag citerat hans ord att ”det kosmopolitiska är mänsklighetens öde” i en diskussion med en grupp miljöpartister. Det känns typiskt. Han deltog alltid i våra gemensamma försök att förstå samtiden, ofta med en förmåga att fånga det osäkra och komplicerade i några vinnande formuleringar. Han var min samtalspartner trots att jag aldrig träffade eller hade någon kontakt med honom. Jag tror många av hans läsare delar min upplevelse. Och jag är säker på att det är som en sådan vi kommer minnas honom.

Med boktiteln ”Flytande rädsla” lyckades han, för tio år sedan, på så vis fästa ord på en beslöjad samtidskänsla. Är det inte mitt i just denna upplevelse av flytande rädsla hela Europa befinner sig? Ett tillstånd där hoten verkar lika lättrörliga som vår rädsla är allomfattande. Han verkade mena att hela den moderna samhällskulturen övergått i ett flytande tillstånd, bortom egentlig kontroll.

Det enda hållbara i detta både skrämmande och befriande tillstånd är samtalet mellan människor. Det måste alltid upprätthållas.

Bauman blev 91 år gammal. Hans liv var som en rörelse genom 1900-talet: Förintelsen, kommunismen, sionismen och till sist en mjuk hemkomst i brittisk (post)modern kulturteori. I sin mest omtalade, och kritiserade, bok undersökta han sambandet mellan Auschwitz och modernitetens strävan efter rationell ordning. Men det var de sena essäliknande böckerna om samtiden — konsumismen, fattigdomen, övervakningen — som gjorde honom älskad.

Han länkade samman det akademiska seminariet med morgontidningens rubriker och kvällarnas dokusåpor. Allt var värt en fråga, ett samtal, en undersökning. Sanningen? Den kan man överlåta åt Gud, skrev han. För oss människor finns den möjligen vid samtalets slut, men något sådant slut kan man aldrig tillåta för det skulle medföra friheten tog slut.

Per Wirtén

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.